• GEEN WACHTLIJST
  • BINNEN 24 UUR EERSTE GESPREK
  • PROFESSIONEEL
  • PERSOONLIJK

Woning kwijt of niet?

De deurbel gaat.

Er staat een man voor de deur die zegt dat hij gerechtsdeurwaarder is. Hij laat zijn identiteitsbewijs zien en vertelt je dat hij hier staat in verband met de achterstallige huur. Hij heeft voor deze  gelegenheid de hulpofficier van Justitie, een slotenmaker en een ontruimploeg meegenomen. Vandaag is namelijk de dag dat jouw woning ontruimd gaat worden. Hij laat je het vonnis zien waarin de rechter twee maanden geleden al de huurovereenkomst heeft ontbonden en heeft aangegeven dat je de woning moet verlaten. 

 

Je begint te trillen en kunt de tranen niet onderdrukken. Je mompelt, 'ben ik mijn woning kwijt?' Je zegt tegen de deurwaarder dat dit helemaal niet kan. Je weet namelijk helemaal niets af van een huurachterstand of een ontruiming. De deurwaarder geeft aan dat dat misschien ligt aan het feit dat je brievenbus beneden in de portiek helemaal vol zit en er geen enkel poststuk meer bij kan. Terwijl je de deurwaarder smeekt om je niet uit huis te zetten begint de verhuisploeg al met je spullen in verhuisdozen te stoppen. 

De deurwaarder geeft aan dat je nu het beste je persoonlijk spullen kunt pakken zoals je paspoort, portemonnee, geld, eventuele medicijnen en wat kleren. Je krijgt 15 minuten de tijd en dan moet je toch echt weg zijn. De slotenmaker begint te morrelen aan het slot om dat te vervangen, zodat je er niet meer in kunt. Je raakt in paniek en dan..... 

Dan schrik je wakker. Je staart naar het plafond, je hart bonkt alsof het je borstkas uit wil slaan en je begint te huilen. Je fluistert tegen jezelf 'Het was maar een droom. Ik ben mijn huis niet kwijt, het was maar een droom'.

Als je naast je op bed kijkt zie je een ambtelijk stuk van de deurwaarder liggen. Het is de uitspraak van de rechter in verband met een huurachterstand. Als je niet betaalt ben je je woning kwijt. Dat heeft de deurwaarder je verteld toen hij het stuk af kwam geven. Maar wat er verder in staat en wat het allemaal betekent weet je niet. Je durft ook niet met de deurwaarder te bellen om te vragen wat ze precies bedoelen. De deurwaarder was erg kortaf en leek haast te hebben en je kunt toch niet betalen. 

Toen de deurwaarder gisteren bij je op de stoep stond knikte je wel 'ja', toen hij vroeg of je het begreep. Maar eigenlijk begreep je helemaal niets van wat hij zei en was je alleen maar in shock. De deurwaarder had natuurlijk zoveel haast omdat hij nog veel meer adressen moest bezoeken en voor jou dus geen tijd had. Voordat je duidelijk kon maken dat je het niet snapte was hij alweer weg. Je hebt lang zitten huilen op je bed in je slaapkamer, totdat je zonder te eten in slaap bent gevallen. 

Je stapt je bed uit en loopt naar de badkamer. Je stapt onder de douche en hierna kijkt jezelf diep in de ogen aan in de spiegel. Je doet jezelf een belofte! 'Vandaag is de dag dat ik het heft weer zelf in handen neem!' 

Je kleed je aan en pakt een bak koffie. Hierna loop je naar beneden om de overvolle brievenbus leeg te halen. Een deel van de ontelbare brieven vallen op de grond, maar dat laat je er niet van weerhouden om jouw plan van vandaag uit te voeren. Vandaag ga je hulp vragen om juist dat te voorkomen waarover jij gedroomd hebt. 

Eenmaal terug in je huis start je je computer op en typt www.riesbewind.nl/aanmelden in. Een uurtje later zit je opgelucht op je bank. Het gesprek wat je met RIES hebt gevoerd is erg goed gegaan. Je hebt kunnen vertellen wat er aan de hand is en er werd sinds lange tijd echt naar je geluisterd. Hulp wordt nu opgestart en je staat er niet meer alleen voor! Morgen komt RIES al bij je langs om kennis te maken en de papieren goed uit te zoeken en het vervolgtraject te bespreken. Heb je je hier zo veel zorgen om gemaakt, vraag je jezelf af? 

Een bezoek van de deurwaarder kan grote impact maar ook moedeloos maken. Zeker wanneer je wekelijks brieven van deurwaarders en incassobureaus krijgt. De stukken zijn niet te lezen omdat ze alsnog doordrenkt zijn van juridisch jargon en daardoor begrijp je eigenlijk niet wat er van je verwacht wordt.

Het zijn inmiddels ook zoveel brieven en 'ambtelijke' stukken 'In de naam van de Koning' dat je het overzicht totaal kwijtgeraakt bent. Dus waarom zou je nog moeite doen om de brieven te openen. Je weet toch wel wat er in staat.... Natuurlijk weet je dat je moet betalen, maar het hele bedrag in 1 keer lukt nooit. En je denkt zeker te weten dat de deurwaarder geen regeling meer met je wil treffen, omdat je al een keer een regeling hebt gehad, maar je die niet nagekomen bent. Dus wat kun je nog doen?

Veel mensen vullen veel zaken van tevoren al in voor anderen. We vullen in wat de reactie van de medewerker van het deurwaarderskantoor zal zijn of van de medewerker bij de gemeente wanneer je om hulp zou vragen. Je schaamt je want je hebt het gevoel dat je gefaald hebt. Gefaald omdat je niet zelf je financiën op een goede manier in kunt richten. Maar een goed voorbeeld heb je eigenlijk niet gehad. Hoe had je dit eigenlijk kunnen leren? 

Je gaat er met deze denkwijze natuurlijk totaal aan voorbij dat niet iedereen gezegend is met een goede kijk op geld. Jij hebt waarschijnlijk hele andere kwaliteiten meegekregen met je geboorte. Je kunt bijvoorbeeld heel goed schrijven of sporten. Of misschien kun je wel ontzettend goed zingen.

Ook het gebrek aan onderwijs is een groot probleem. Want wat heb je bijvoorbeeld aan de het vak tekenen, waar een enkeling later mee te maken krijgt, terwijl iedereen in de klas uiteindelijk zijn of haar financiën zelf moet beheren. Wanneer je zegt dat tekenen creativiteit betekent, dan kun je dat prima nabootsen met lessen financiën. Je hoeft maar een gemiddeld bijstandsgezin als voorbeeld te geven en de klas na te laten denken hoe ze het eind van de maand gaan halen. Want in die situaties komt creativiteit pas echt tot uiting!

Veel mensen die hulp vragen geven aan dat ze dat veel eerder hadden moeten doen. Gemiddeld wachten mensen 5 jaar voordat ze om hulp durven vragen. Dan zijn de problemen meestal al ontzettend groot. 

Voorkom dat jouw problemen nog veel groter worden en vraag vandaag nog om hulp! Dit kan bij jouw gemeente, een sociaal wijkteam als dat er is of bij RIES | BEWIND! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.