Overzicht
Wanneer je geen overzicht hebt over je geldzaken, dan kan dat een onrustig gevoel geven. Zeker wanneer je een relatief laag inkomen hebt en rekeningen binnen krijgt waarvan je niet weet of je die kunt betalen. Met deze korte blog zet je jouw Inkomsten en uitgaven in 5 stappen op een rij en heb je binnen no time weer overzicht en een financieel doel!

1) Zet je inkomsten op een rij
Je zal het misschien niet zo snel geloven, maar veel mensen weten niet precies hoeveel geld ze iedere maand of week binnen krijgen. Maar er zijn natuurlijk ook mensen die het op de cent nauwkeurig weten.
Bij inkomsten kun je denken aan loon, pensioen of uitkering. Maar ook de toeslagen moeten hierbij meegerekend worden. Dit zijn toeslagen zoals de kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag of huurtoeslag. Neem al deze inkomsten dus op in jouw overzicht van inkomsten en tel ze samen op. Nu weet jij jouw inkomsten.
2) Zet je uitgaven op een rij
Ook de uitgaven die je hebt zet je op een rij. Verdeel de uitgaven in
- Vaste lasten
- Dagelijkse uitgaven
Onder vaste lasten verstaan we de woonlasten (huur/ hypotheek), energie (gas, water en elektra) en abonnementen (telefoon, Netflix, Videoland, etc). Op deze uitgaven kun je niet directe zo gemakkelijk besparen, al zou je abonnementen zoals Netflix en Videoland natuurlijk prima kunnen beëindigen. Deze uitgaven komen maandelijks als vast bedrag terug.
Dagelijkse uitgaven zijn boodschappen, vervoerskosten en bijvoorbeeld uit eten gaan of shoppen. Dit zijn kosten waar je wel invloed op hebt. Koop je bijvoorbeeld iedere week 2 flessen cola en 2 zakken chips en eet je iedere dag een broodje onderweg en ga je daarna nog iedere maand naar de Zara? Dan weet je dat je daar al flink op kunt besparen. Laat de cola en de chips in het schap staan en neem brood mee vanuit huis in plaats van dat je iedere dag veel geld uit geeft aan een kant- en klaar broodje. Ook heb je natuurlijk niet iedere maand een nieuw shirtje of een nieuwe broek nodig. Kijk wat je al hebt en laat je niet verleiden om spullen te kopen die je al hebt en dus eigenlijk helemaal niet nodig hebt.

3) Maak een goede begroting
Nu je weet wat jouw vaste inkomsten en en vaste uitgaven zijn kun je een goede begroting maken voor de aankomende maanden. Een begroting is ook wel een ander woord voor financiële planning. Zo'n financiële planning maak je wekelijks, maandelijks en eventueel zelfs jaarlijks.
Je begint bij je maandelijkse planning. Wat ontvang je, wat geef je uit en wat hou je over of wat wil je over houden! Op die manier weet je hoeveel geld je voor de dagelijkse uitgaven hebt en je aan het eind van de maand over zou moeten kunnen houden om te sparen.
Voor mensen die onder bewind staan is een weekplanning erg belangrijk, omdat zij een vast bedrag per week krijgen waarmee ze hun dagelijkse uitgaven van moeten doen. Maak de planning en onderzoek of er zaken zijn waar je op kunt besparen. Wanneer je bij RIES onder bewind staat krijg je coaching om dit zo goed mogelijk te kunnen doen.
4) Sparen
Hoe slimmer je de boodschappen doet, des te meer geld je over houdt. Nu zal het voor mensen die onder bewind staan in verband met schulden absoluut geen vetpot zijn, maar er zijn alsnog mensen die boodschappen doen en geld over houden. Ze zien dit als een echte uitdaging! Hoe meer er bespaard wordt, des te meer geld er apart gezet kan worden om daarmee later iets leuks te kunnen doen. Maar ook wanneer je niet onder bewind staat en bijvoorbeeld in het coachingstraject zit of zelfs helemaal geen financiële problemen ervaart, kan het zinvol en uitdagend zijn om toch eens kritisch naar je uitgaven te kijken. Zo zijn er mensen die liever gezond en goedkoper eten zodat ze zodoende iedere maand een klein bedragje kunnen investeren.

5) Kies een spaardoel
Nu je weet waar je wat geld kunt besparen, kun je ook een haalbaar en gericht spaardoel vaststellen. Wat heb je echt nodig en wat zou je graag willen. Denk je ook aan een buffertje voor onvoorziene omstandigheden zoals een kapotte koelkast? Je kunt natuurlijk verschillende spaardoelen hebben en zodoende verschillende potjes tegelijk opbouwen. Het gaat dan per potje iets minder hard omdat je het geld moet verdelen, maar je zal iedere week of iedere maand toch een groei zien. En in het begin vind je het misschien nog niet zo snel gaan, maar maak dan eens een planning wat het bedrag over een jaar, drie jaar en over vijf jaar zal zijn wanneer je op deze manier door spaart. Die stip op de horizon moet je voor ogen houden en werkt motiverend!
TIP!
Om wat extra spaargeld te verdienen kun je bij je thuis om je heen kijken en spullen die je eigenlijk niet meer nodig hebt verkopen op marktplaats. Mensen komen aan de deur op de spullen op te halen en geven jou het geld. Heel veel makkelijker gaat het niet worden. Sowieso is ontspullen / minimalisme een heel goed middel om rust en ruimte in je hoofd te creëren om zodoende een helder overzicht te krijgen over jouw leven. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimde geest!
Reactie plaatsen
Reacties