• GEEN WACHTLIJST
  • BINNEN 24 UUR EERSTE GESPREK
  • PROFESSIONEEL
  • PERSOONLIJK

Overstappen van bewindvoerder

Tegenwoordig krijg ik aanvragen van mensen die onder bewind staan die willen overstappen van bewindvoerder naar mij. En hoe gevleid ik me daar ook door voel, het shoppen voor een andere bewindvoerder is naar mijn idee niet helemaal de bedoeling van bewindvoering. Bewindvoering moet immers stabiliteit garanderen. Met een verhuizing naar een andere bewindvoerder ontstaat er per definitie weer een periode van instabiliteit in een meestal toch al fragiele situatie. 

Maar ik zou ook liegen wanneer ik zou zeggen dat een overstap naar mij geen voordelen voor mij en de klant zou hebben. Natuurlijk heeft het voordelen, ik verdien er immers mijn brood mee en ik weet dat ik mijn klanten uiterst correct behandel. Ik probeer met deze blog uit te leggen waardoor de problemen kunnen ontstaan en hoe die voorkomen kunnen worden. Niet alleen door de klant, maar ook zeker door bewindvoerders. 

Overstappen kan

Overstappen van bewindvoerder is wettelijk gewoon mogelijk en de rechter zal hier over het algemeen niet te moeilijk doen en gehoor aan het verzoek geven. Toch moet je als professioneel bewindvoerder erg terughoudend in zijn wanneer je zo'n verzoek tot overstap krijgt. En als klant moet je hier natuurlijk ook ontzettend goed over nadenken. Immers, op het moment dat je onder bewind gesteld werd, heb je hoogstwaarschijnlijk zelf jouw bewindvoerder uitgekozen. Dit heb je met een reden gedaan. Je hebt goed nagedacht en gekeken welke voor- en nadelen er aan de desbetreffende bewindvoerder zit. Als het goed is hebben jullie ook een gesprek gevoerd en gekeken of het onderling goed klikt. Verder heeft de bewindvoerder goed en duidelijk uitgelegd wat wel en niet mogelijk is en wat de precieze functie van de bewindvoerder is in jouw situatie. (Heb je schulden, een beperking, een verslaving etc).

Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat klanten helemaal niet zelf een keus voor een bewindvoerder hebben kunnen maken. Wellicht is dit wel een beetje opgedrongen of doorgedrukt. Dit kan natuurlijk te maken hebben met:

  • Is er nog ruimte bij de favoriete bewindvoerder van de klant
  • Zijn er bij instellingen wellicht contacten met vaste bewindvoerders
  • Zijn er bij instellingen wellicht exclusieve verwijzingsafspraken met een bewindvoerder

Dit zijn alle drie natuurlijk enorm slechte redenen om voor een bepaalde bewindvoerder te kiezen. Hier wordt dus niet gekeken naar het belang van de klant, maar van de instelling of bewindvoerder.

Het is dus ontzettend belangrijk dat de klant centraal staat en zelf een bewindvoerder uit kiest. Eentje waar hij of zij zich prettig en vertrouwd bij voelt.

Verwachting over de bewindvoerder 

Vaak hebben klanten van bewindvoerders een hele andere verwachtingspatroon van wat de bewindvoerder eigenlijk voor ze moet doen. Taken van een bewindvoerder lees je in dit blog!

Het kan dus zijn dat de klant meer verwacht van de bewindvoerder of denkt dat het oplossen van de problemen sneller of anders zouden moeten, maar dit niet met zijn of haar bewindvoerder bespreekt. Hierdoor kan er onvrede ontstaan. Maar er kan ook onvrede ontstaan wanneer het wel besproken wordt, maar het antwoord van de bewindvoerder niet als voldoende wordt beschouwd. 

Een andere reden waarom er onvrede kan ontstaan is wanneer een kant om meer leefgeld vraagt en de bewindvoerder kort via de mail antwoordt met: 'Nee, dat is niet mogelijk'. 

Omdat sommige bewindvoerders te kortaf zijn en niet duidelijk uitleg geeft waarom sommige dingen niet kunnen, ontstaat er meer onvrede en bestaat de kans dat de klant uiteindelijk een andere bewindvoerder wil. Als bewindvoerder moet je dus niet alleen de financiën beheren, je moet ook aan verwachtingsmanagement doen en duidelijk uitleggen (zonder vakjargon) waarom sommige zaken gaan zoals ze gaan. Pro actief contact onderhouden kan veel narigheid voorkomen. 

Duidelijk communiceren

Dus wanneer je als bewindvoerder benaderd wordt door een klant van een andere bewindvoerder, dan is het erg belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar de reden waarom ze willen overstappen van bewindvoerder. Neem ook contact op met de huidige bewindvoerder en overleg de zaak. Meld dit ook aan de klant die jou benaderd heeft. Wees open, eerlijk en duidelijk. En natuurijk, wanneer het klip en klaar is dat de bewindvoerder er een zooitje van heeft gemaakt en zelf ook al heeft aangegeven dat een overdracht akkoord is, dan is het iets anders. Uiteindelijk moet je dan ook contact opnemen, maar dan is het kwaad al geschied. 

Bewindvoering kan soms dus knap lastig zijn voor de klant, maar zeker ook voor de bewindvoerder. Klanten worden steeds mondiger en weten precies hoe zaken in elkaar steken. Dus de kans bestaat dat klanten precies zullen volgen wat je doet of je zelfs wijzen op zaken die je in hun ogen moet doen. En eerlijk gezegd hou ik daar wel van! De bedoeling is immers dat klanten uiteindelijk weer zelf hun eigen zaken kunnen gaan behartigen. Dus persoonlijk juich ik het pro activiteit bij de klanten enorm toe. En ja, het kost meer tijd en dat levert niets op. I know, maar help je de mensen voor het geld of doe je dat omdat je echt wilt helpen

Duidelijke afspraken 

Het is dan ook enorm belangrijk dat er bij aanvang van het bewind ontzettend goede afspraken gemaakt worden waaraan je elkaar moet kunnen houden. Iedere professionele bewindvoerder heeft een gedragscode en een beschrijving van de werkprocessen die de klant hoort te ontvangen. Hierin staat duidelijk vermeld wat de klant van de bewindvoerder mag verwachten en andersom. Het klinkt vanzelfsprekend, maar bewindvoerders zullen dit ook echt met de klant moeten doornemen en nagaan of het begrepen wordt. Alleen op die manier voorkom je misverstanden en dus het overstappen van bewindvoerder. 

Ga het gesprek aan

Dus ben je niet tevreden en wil je overstappen van bewindvoerder, ga dan eerst het gesprek aan met je huidige bewindvoerder. Geef aan waar je tegen aan loopt en wat je graag anders zou willen zien. 

Op die manier kan de bewindvoerder jouw zorgen serieus nemen en hier iets aan gaan doen. Het kan natuurlijk ook dat jouw zorgen onterecht zijn en dat de bewindvoerder dit duidelijker kan uitleggen. 

Stap dus nooit zomaar over omdat de kans aanwezig is dat er weer instabiliteit ontstaat en de kans bestaat dat er uiteindelijk ook bij de nieuwe bewindvoerder niet zoveel verandert omdat dat nou eenmaal niet kan. Hetzij door wetgeving, hetzij door andere regels. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.