Beslag

Wanneer je in de financiële problemen zit kan het zomaar gebeuren dat een gerechtsdeurwaarder beslag legt op jouw inkomsten, inboedel of bankrekening. Het beslag kan alleen gelegd worden wanneer de gerechtsdeurwaarder in het bezit is van een vonnis of dwangbevel die ook al aan jou afgegeven moet zijn. De bedoeling van de gerechtsdeurwaarder is dat met het beslag de openstaande schuld afgelost wordt, omdat jij dit niet (meer) zelf doet of niet meer kan door de ontstane financiële problemen. 

Een beslag op loon, bankrekening of inboedel kan serieuze consequenties hebben op het leven van iemand die het financieel zwaar heeft. 

Zo wordt er met een loonbeslag gerekend met een beslagvrije voet. Dit is een bedrag wat iemand te allen tijde moet ontvangen van de werkgever, maar voor de meeste mensen veel te laag is. Hierdoor kunnen deze mensen veelal andere facturen niet meer betalen, waardoor er ook daar achterstanden gaan ontstaan. De problemen worden hierdoor alleen maar groter in plaats van dat het met het beslag wordt opgelost. 

Met een beslag op de rekening is dat eigenlijk net zo. Nog niet zo lang geleden is besloten dat er voor beslagen op bankrekeningen ook een beslagvrije voet toegepast moet worden. Hierdoor wordt voorkomen dat kwaadwillende gerechtsdeurwaarders de beslagvrije voet omzeilen door naast loonbeslag ook beslag te leggen op de rekening, nadat het restant van het loon (de beslagvrije voet) gestort is op de bankrekening. Het feit dat deze regel er moest komen bewijst eens temeer dat het met de ethiek binnen de gerechtsdeurwaarderswereld nog niet overal is zoals het zou moeten zijn. 

En dat geldt eigenlijk ook voor de beslagen op de inboedel of beslag op de roerende zaken zoals dat officieel heet. Beslag op de roerende zaken is 9 van de 10 keer een beslag wat nooit uitgewonnen zal worden. Dat wil zeggen dat bijvoorbeeld de inboedel nooit verkocht zal worden. Dit komt omdat roerende zaken in het algemeen niet veel zullen opleveren. De baten wegen dan dus niet op tegen de kosten waardoor de gerechtsdeurwaarder bij het opmaken van het proces verbaal al aan de zaakbehandelaar door kan geven dat er niet verkocht gaat worden. Dit is dagelijkse praktijk. 

Waarom gerechtsdeurwaarders deze vorm van beslag alsnog blijven toepassen is enkel om de druk bij degene met schulden op te voeren. De psychologische druk die ontstaat wanneer een deurwaarder bij je binnen komt om alles wat je bezit op te schijven en dreigt te verkopen doet iets met mensen. Het gevoel van wanhoop zal overheersen. Echter zoals gezegd, een gerechtsdeurwaarder ziet in één enkele oogopslag of de inboedel wel of niet verkocht kan en zal worden. Het verbaast mij dan ook nog steeds dat gerechtsdeurwaarders dit middel waar hoge kosten aan vast zitten in blijven zetten en tegen beter weten in doen alsof ze doorzetten, wat ten koste kan gaan van de geestelijke gezondheid van de schuldenaar en van de financiële gezondheid van de schuldeiser. 

Het probleem met beslag is dus dat mensen veelal verder in de financiële problemen komen en dit ook geestelijke problemen kan opleveren of zelfs kan versterken. En dan hebben we het nog niet over wat dit met bijvoorbeeld een gezin kan doen waarin kinderen opgroeien. 

En toch heeft ook de persoon die de financiële problemen heeft hier een grote verantwoordelijkheid in. Een beslag of meerdere beslagen zijn namelijk heel goed te voorkomen als er maar op tijd gereageerd wordt. Vaak gaat het daar mis en wachten mensen veel te lang. En ook dan kunnen de problemen natuurlijk opgelost worden en hoeft de persoon in kwestie eigenlijk maar één mailtje te sturen of één telefoontje te plegen om de oplossing in gang te zetten. Vaak zit op dat moment schaamte in de weg. Daar moet men overheen stappen. 

En natuurlijk verdwijnen je problemen dan niet binnen een week als sneeuw voor de zon, maar je hebt dan wel iemand naast je staan die jou weer uit deze problemen kan krijgen. Bedenk je goed dat meer dan één miljoen mensen financiële problemen hebben. Schuld en achterstand hebben is daarmee dan ook een structureel probleem en geen uitzonderlijk probleem. Je kunt met deze aantallen simpelweg niet meer spreken over 'eigen schuld, dikke bult'. Dus schaam je niet en durf om hulp te vragen. Natuurlijk kun je dat bij RIES | BEWIND doen. Wij zullen er alles aan doen om jouw problemen zo snel mogelijk weer op te lossen. Daarnaast kunnen wij ook overleggen met de werkgever en jullie zo nodig bijstaan om het loonbeslag zo effectief mogelijk af te handelen en er tevens voor te zorgen dat dit soort beslagen in de toekomst niet meer voor zullen komen. Lees daarover het blog over personeel met schulden.

RIES | BEWIND biedt een totaaloplossing bij het oplossen en voorkomen van financiële problemen en het mogelijk hieruit voortvloeien van beslag. Wij doen dit aan de voorkant met collectieve coaching en bezoeken op locatie bij werkgevers en wanneer er al problemen zijn, door middel van individuele coaching en eventueel het opstarten van het traject naar bewindvoering toe. Ook dit kan op locatie bij de werkgever waardoor de werknemer kort uit het werkproces en in een vertrouwde omgeving is. 

Wanneer je geen werkgever hebt of een werkgever zonder kantoor (bijvoorbeeld sommige pakketbezorgers), dan komt RIES | BEWIND gewoon bij jou thuis of doen we, indien mogelijk, het gesprek via beeldbellen. Hoe dan ook kunnen we na jouw mailtje of telefoontje samen op zoek naar een oplossing van de ontstane problemen. Het enige wat jij dus moet doen is over die drempel stappen en contact opnemen! Vanaf dan zal het alleen maar beter gaan!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.