Besparen doe je zo

Wanneer je iedere maand geld tekort komt is het zaak om minder geld uit te geven. En ik snap heel goed dat dat makkelijker gezegd is dan gedaan. Daarom krijg je hier een aantal tips hoe je toch op een simpele manier geld kunt besparen, zonder dat het je echt heel veel moeite hoeft te kosten. En ook wanneer je geen geld tekort komt is het natuurlijk verstandig en zelfs uitdagend om te besparen. Op die manier hou je meer geld over voor leuke dingen. Besparen doe je zo!

Besparen op boodschappen

Met boodschappen doen kun je eigenlijk ontzettend veel geld besparen, uiteraard afhankelijk of je er al op bespaart of niet. Veel mensen doen boodschappen in een van de supers die Nederland rijk is, maar niet iedereen doet boodschappen bij bijvoorbeeld de Lidl, Aldi of de toko, terwijl je juist daar goede producten voor een ontzettende lage prijs kunt aanschaffen. Ook doen veel mensen elke dag of om de dag boodschappen. Doe dat niet!! Doe 1x per week boodschappen voor de hele week!

Kijk eerst eens in de laagste schappen. Kwalitatief net zo goed als A-merken, maar zeker een stuk goedkoper. Aardappels, groente en fruit is relatief goedkoop. Eet dus wat vaker plantaardiger en zoek eens mooie recepten op internet op. Veel mensen geven ook ontzettend veel geld uit aan flessen en pakken frisdrank. Laat die toch vooral staan. Buiten het feit dat ze vol suikers zitten en dus slecht zijn voor je gezondheid kun je als je dorst hebt ook gewoon water uit de kraan drinken. Koop kikkererwten en bonen die je eerst moet weken. Deze zijn spotgoedkoop, ontzettend gezond en ontzettend lekker.

Kijk dus eens goed en kritisch naar je boodschappenlijstje en als je die nooit maakt, doe dat vanaf nu wel en hou je er aan! Zo voorkom je impulsaankopen en hou je geld over. Voor je het weet bespaar je tientjes per week met je boodschappen. En die tientjes kun je goed gebruiken, toch?

Abonnementen opzeggen

Heb je abonnementen waar je geen geld mee verdient, zeg ze op. Tegenwoordig is het enige wat je nog nodig hebt een internetabonnement. Netflix, Videoland en Disney? Zeg er in ieder geval 2, maar het liefste 3 op wanneer je geld tekort komt. Besparen doe je zo op een makkelijke manier. En ja, natuurlijk wil je ontspannen, maar de vraag is of je dat met een serie doet of juist wanneer je buiten aan het sporten bent. Zeg daarom ook je fitnessabonnement op wanneer je krap bij kas zit. Dat klinkt tegenstrijdig maar dat is het niet. Je bespaart direct tientjes per maand en trainen met je eigen lichaamsgewicht in je eigen huis kan ook ontzettend goed. Toch een motivator nodig? Op youtube vind je honderden fitness motivatie videos.

Bespaar op energie

Overstappen van energieleverancier kan ontzettend lonen. Kijk daar eens goed naar en kijk ook eens goed naar je eigen verbruik. Ben jij zo'n iemand die in iedere kamer wel een lamp laat branden, ramen open en de verwarming op 20 laat staan? Of ga je misschien elke dag in bad of douche je 20 minuten? Neem je eigen gedag eens goed onder de loep en kijk waarop jij kunt besparen. Het is echt niet nodig om met 15 graden in een donkere kamer onder een dekentje te gaan zitten, maar sommige mensen gedragen zich net iets te comfortabel wat ten nadele van de kosten werkt. Ventileer je huis goed, want droge lucht warmt sneller op dan vochtige lucht. En wanneer je de ramen open hebt staan, zet je de verwarming natuurlijk even laag. Zet je muziek en TV gewoon uit wanneer je weggaat en zet je TV ook gewoon uit wanneer je muziek luistert op je computer of aan het gamen bent. Het is onnodig om alle apparaten maar aan te laten staan wanneer je ze eigenlijk niet gebruikt. O, en trek de stekkers van je opladers uit het stopcontact! Besparen doe je zo gemakkelijk en het kost je niet eens moeite. 

Maak een moestuin

Ook al zijn groentes goedkoop, ook daar kun je weer op besparen door ze zelf te kweken. Veel supers hebben ook rekjes met zaden. Koop de zaden van groentes die jij het meest eet en kweek ze op. Zo kun je zelf gemakkelijk komkommers, tomaten, radijsjes en bijvoorbeeld boontjes laten groeien. Ook kun je zelf erg gemakkelijk verschillende kruiden opkweken waardoor je deze euro's ook weer kunt besparen. Buiten het feit dat het leuk is om te zien hoe het groeit, staat het ook nog eens gezellig groen in je huis. Geef het iedere dag een klein beetje aandacht en je zal rijkelijk beloond worden. Bedenk je goed dat een moestuin niet per se buiten hoeft te staan. Wanneer je geen tuin of balkon hebt, kun je ook binnen in bijvoorbeeld de keuken een bak neerzetten met de plantjes erin. 

Stop met kleding kopen

Bijna iedereen heeft al meer dan genoeg kleding in zijn of haar kast hangen. De fashion industrie wil jou doen geloven dat je niet meer van deze tijd bent wanneer je een broek aan hebt die je vorig jaar gekocht hebt. Dat is natuurlijk totaal belachelijk. Buiten het feit dat de broek nog jaren mee kan en dat jij geld uit gaat geven aan iets wat totaal overbodig is, werk je ook mee aan de vervuiling van de planeet en bestaat de kans dat jouw kleding door kinderarbeid gemaakt is. Die broek van vorig jaar kun je echt prima aan en opdragen, net als al die hemden, polo's en T-shirtjes. Ruim je kledingkast eens op en kijk wat je wel en wat je niet meer draagt. Vaak kom je kleding tegen waarvan je niet meer wist dat je het had. Wat je niet meer aan doet kun je misschien ruilen met vrienden of vriendinnen. Lukt dat niet, geef het dan weg aan mensen die ook krap zitten. Heb je toch echt iets nieuws nodig, kijk dan goed of je het tweedehands of in de uitverkoop kan kopen. Shop in het verkeerde seizoen. Winterkleren in de zomer en zomerkleren in de winter. Ook zo bespaar je op een slimme manier.

Meer tips om geld te besparen

  • Gebruik waspoeder ipv wasmiddel uit een fles
  • Kook iets meer en vries het restant in
  • Toch winkelen? Laat je pinpas thuis en neem cash mee. Hierdoor hou je het overzicht en kun je niet meer uitgeven
  • Kleingeld afromen. Hierdoor vorm je een spaarpotje voor leuke dingen
  • Verwarming een graadje lager zetten
  • Houd je inkomsten en uitgaven bij
  • Vermijd winkels zoals de Action wanneer je niet gericht winkelt. Juist omdat de producten zo spot goedkoop zijn koop je vaak onbewust meer dan je eigenlijk nodig hebt

Heb je zelf toffe tips om geld te besparen? Laat hier een berichtje achter zodat mensen ook van jou kunnen leren! 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.