Bankbeslag wat nu

Wanneer er bankbeslag gelegd is kan dat een enorme impact hebben op je dagelijks leven. In dit blog 'Bankbeslag wat nu' vertel ik je wat ervoor nodig is om zo snel mogelijk weer van het beslag af te komen zodat je weer je vaste lasten en boodschappen kunt gaan betalen. Ik leg je uit wat er voor het bankbeslag nodig is en ik vertel je ook wat jouw rechten zijn wanneer het beslag eenmaal gelegd is. Want over het algemeen doen zowel banken als gerechtsdeurwaarders niet altijd alles wat in hun macht ligt om het bankbeslag snel weer op te heffen. 

Wat houdt bankbeslag in

Bankbeslag houdt in dat de gerechtsdeurwaarder naar de bank gaat en daar de bank opdracht geeft om het tegoed wat op dat moment op de rekening staat te bevriezen. Hiervoor moet de gerechtsdeurwaarder wel een titel (bijv. een vonnis, dwangbevel of beschikking van de rechtbank) hebben. In de praktijk blijkt dat banken na het gelegde bankbeslag de gehele rekening blokkeert. En wanneer de deurwaarder daarom gevraagd heeft, zal de bank dat ook bij alle andere rekeningen die je bij ze hebt lopen doen. Dit kan inhouden dat wanneer je een privérekening en een zakelijke rekening hebt (bijv. bij eenmanszaak) dat beide rekeningen geblokkeerd worden en dat je daardoor dus niet meer bij je tegoeden kunt. Dus ook niet van je eigen zaak. Er ligt dus bankbeslag, wat nu?! 

Bankbeslag opheffen

In principe moet je als klant wel over je geld kunnen beschikken wanneer dat geld na het gelegde beslag gestort worden. Maar omdat de bank de rekeningen blokkeert, levert dat in de praktijk dus problemen op. De bank heeft een verplichting om aan de gerechtsdeurwaarder te verklaren of er tegoeden op de rekening staan en hoe hoog die tegoeden zijn. LET OP!! De bank mag hier vier weken de tijd voor nemen. Dit houdt in dat de rekening potentieel langer dan vier weken geblokkeerd kan zijn wanneer je het op zijn beloop laat. Dat dit een onwenselijke situatie is moge duidelijk zijn.  Hier volgen wat tips die je kunt volgen om zodoende het bankbeslag zo snel mogelijk (in sommige gevallen dezelfde dag nog) op te laten heffen. 

  1. Neem contact op met de gerechtsdeurwaarder en vraag naar de zaakbehandelaar. Geef aan dat je de bank gaat bellen en dat je het mailadres van de zaakbehandelaar of contactpersoon bij de gerechtsdeurwaarder wilt hebben. Geef aan dat je recht hebt op de beslagvrije voet. De medewerker zal je een formulier toesturen of deze kun je via hun site downloaden. Vergeet niet de namen te noteren van de personen die je gesproken hebt.  
  2. Neem hierna contact op met de bank en vraag ze of ze vandaag nog met spoed de verklaring naar de gerechtsdeurwaarder / zaakbehandelaar toe willen mailen. Dit omdat je weer over de rekening wil kunnen beschikken. Vraag hoe laat ze de verklaring uiterlijk versturen. Vergeet ook hier niet de naam van de medewerker te noteren.
  3. Neem hierna opnieuw contact op met de zaakbehandelaar van de gerechtsdeurwaarder en geef aan dat de verklaring eraan komt en vraag of ze na ontvangst, vandaag nog de bank de opdracht willen geven om de eventuele aanwezige gelden over te laten maken en het beslag op de rekening(en) direct op te heffen en buiten effect te stellen. 
  4. Mocht er niet voldoende of helemaal geen geld op de rekening staan dan moet het beslag alsnog opgeheven en buiten effect gesteld worden en kun je voor het bedrag wat open blijft staan een regeling afspreken. 
  5. Dat sommige banken genoegen nemen met jouw opdracht om de gelden aan de deurwaarder over te boeken is aardig van ze, maar niet zoals het hoort. Dus wanneer je de bank opdracht geeft de gelden over te maken, dan nog moet de gerechtsdeurwaarder de bank de opdracht geven om het beslag weer op te heffen en buiten effect te stellen. Vraag hiervan een kopie die ze via de mail naar je toe kunnen sturen.
  6. Mocht een van beide partijen niet mee willen werken of je komt er echt niet uit, neem dan contact met RIES | BEWIND op. 

Wat kost bankbeslag

Er zijn verschillende kosten gemoeid met een bankbeslag. Buiten de kosten van de eventuele procedure en het afgeven van het vonnis of dwangbevel zijn de kosten van de gerechtsdeurwaarder als volgt. 

  • Afgeven derdenbeslag bij de bank € 179,86 ex btw
  • Afgeven mededeling derdenbeslag bij schuldenaar € 72,65 ex btw
  • Kosten van de bank verschillen

Bankbeslag en loonbeslag

Wanneer er een bankbeslag gelegd wordt terwijl er ook al een loonbeslag ligt is het zaak om extra alert te zijn. Het kan namelijk zo zijn dat de deurwaarder op deze manier de beslagvrije voet wil omzeilen. De beslagvrije voet is het bedrag waar je te allen tijde recht op hebt en bedraagt om en nabij 90% van het bijstandsniveau. Wanneer dit bedrag op jouw rekening gestort wordt, dan is dat om jouw vaste lasten te betalen. Een gerechtsdeurwaarder mag dan niet ook nog eens bankbeslag leggen om dit bedrag te incasseren. Tegenwoordig geldt er voor zowel bankbeslag als loonbeslag een beslagvrije voet waar de gerechtsdeurwaarder rekening mee moet houden. Het is dan ook ontzettend belangrijk dat je als schuldenaar in contact treedt met de gerechtsdeurwaarder wanneer er bankbeslag gelegd wordt. Dus niet alleen wanneer er al een loonbeslag van toepassing is, omdat je met enkel bankbeslag ook recht hebt op de beslagvrije voet. Bereken de beslagvrije voet hier!

Kom je er niet meer uit, neem dan direct contact op met RIES | BEWIND. Op die manier krijg je direct professionele hulp. Eerst weten wie Ries is? Klik dan hier!

Veelgestelde vragen

Wie mag bankbeslag leggen?

Iedereen die een vordering op jou heeft en waarvan deze vordering vast ligt in een vonnis of dwangbevel mag bankbeslag laten leggen. Ook kan er conservatoir beslag gelegd worden. Dan is er nog geen sprake van een vonnis.

De gerechtsdeurwaarder mag uiteindelijk als enige naar de bank toe gaan om het beslag daadwerkelijk te leggen. De gerechtsdeurwaarder is ook de enige die het bankbeslag weer kan opheffen.

wat is conservatoir bankbeslag?

Conservatoir bankbeslag werkt hetzelfde als 'normaal' (executoriaal) bankbeslag. Het verschil zit in het feit dat er nog geen vonnis is. Dus er is nog geen uitspraak van de rechter geweest met betrekking tot de schuld. Met conservatoir (spreek uit: konservator) beslag denkt de schuldeiser dat de schuldenaar gelden op de bank heeft staan en is bezorgd dat tijdens de procedure de gelden weggesluisd zullen worden. Daarom vraagt de schuldeiser verlof bij de voorzieningenrechter om eerst beslag te leggen op de gelden om daarna pas te gaan procederen. Over het algemeen gaat de rechter hier in mee. Vaak moet de procedure binnen 14 dagen na het gelegde beslag aanhangig gemaakt worden. Aanhangig is wanneer de dagvaarding uitgebracht wordt. Gebeurt dit niet of te laat, dan vervalt het beslag. Na het beslag blijven de gelden bij de bank staan, ook na de verklaring. Pas wanneer de rechter het vonnis heeft uitgesproken en de vordering vast staat, kan het geld overgemaakt worden.

Mag bankbeslag zonder aankondiging?

Ja, bankbeslag mag zonder aankondiging. Sterker nog, wanneer de gerechtsdeurwaarder van te voren zou aankondigen dat er beslag op de rekening gelegd zal worden, dan zou iedereen natuurlijk direct al het geld overboeken naar een andere rekening bij een andere bank. Hierom heeft de wetgever bepaald dat de deurwaarder een bankbeslag niet van tevoren kenbaar hoeft te maken. 

Heb je vragen of opmerkingen over dit of een ander onderwerp, stuur dan een berichtje.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.