Uitzichtloze schulden

De gevolgen van uitzichtloze schulden

Wanneer je uitzichtloze schulden hebt, dan heeft dit linksom of rechtsom effect op je leven. Dit komt omdat je met je hoofd alleen maar bij deze schulden zit en je alleen maar bezig bent met het feit dat je niet genoeg geld hebt om alles te kunnen betalen. De gevolgen van uitzichtloze schulden kunnen en mogen niet onderschat worden. Je kunt hierbij denken aan: 

  • Depressie
  • Sociaal isolement
  • Relatieproblemen
  • Ziekteverzuim
  • Fraude 
  • Zelfmoord

Het is daarom van groot belang dat deze schulden zo snel mogelijk opgelost worden. Hetzij door betaling, hetzij door sanering.

Problemen worden groter

De torenhoge schulden zijn eigenlijk nog maar het enige waar iemand aan kan denken die in deze situatie verkeert. Er wordt een tunnelvisie ontwikkeld en hierdoor ontstaat het gevaar dat er geen aandacht meer is voor andere belangrijke zaken. Zo komt het vaak voor dat de post ongeopend blijft waardoor andere rekeningen onbetaald blijven en ook hierdoor de schulden verder oplopen. Ook zie je in deze situaties vaak dat het huis een zooitje is, er minder op de gezondheid gelet wordt en er problemen op werk en in het gezin ontstaan. Dit komt omdat iemand met uitzichtloze schulden niet meer aan de toekomst denkt, maar alleen aan vandaag. "Hoe kom ik vandaag de dag door." 

Onderzoek heeft uitgewezen dat wanneer je uitzichtloze schulden hebt, je vaak niet logisch meer kunt nadenken. Zo worden er soms leningen tegen hoge rentes afgesloten omdat ze zo uit de schulden willen komen. Maar hierdoor wordt het probleem eigenlijk alleen maar groter in plaats van dat het opgelost wordt. Schulden verlagen ook het zelfbeeld waardoor mensen zich machteloos kunnen gaan voelen.

Uit de schulden zonder sanering

De intenties van mensen met uitzichtloze schulden zijn eigenlijk altijd hetzelfde. Iedereen wil namelijk van de schulden af en voldoende geld hebben om rond te komen en om leuke dingen te doen. Soms is daar een sanering van de schulden voor nodig, maar kun je ook uit de schulden zonder sanering?

Afhankelijk van de soort schulden, de schuldeiser, het inkomen en de juiste kennis, kan dit inderdaad mogelijk zijn. Het is dan wel zaak dat iemand die deze uitzichtloze schulden heeft, hulp zoekt bij de juiste instanties. En dat kan soms nog knap lastig zijn wanneer je niet precies weet hoe of wat.

Ook zal er gekeken moeten worden naar de oorzaak van de schulden. Is het ontstaan van deze schulden gekomen door onmacht of onkunde? Bij onmacht kun je denken aan mensen die gedupeerd zijn door de toeslagenaffaire of mensen die in een vervelende echtscheiding terecht zijn gekomen. Onkunde klinkt redelijk negatief, maar is eigenlijk niets anders dan iemand die gewoon niet zo goed weet hoe die met zijn of haar geld om moet gaan. En dat is niets om je voor te schamen wetende dat ongeveer 50% van de Nederlanders eigenlijk helemaal niets snapt van geld. 

Gezinnen met schulden

Wanneer er kinderen aanwezig zijn in een gezin met uitzichtloze schulden, dan heeft dit ook invloed op de kinderen. Zo heeft het grootste deel last van langdurige stress. Ze nemen het van dag tot dag leven over van hun ouders, waardoor er enkel aandacht is voor acute problemen. Maar ook is uit onderzoek gebleken dat de hersenen bij kinderen van gezinnen met schulden zich anders ontwikkelen. Het deel wat zich anders ontwikkelt stuur voornamelijk de executieve functies aan. Executieve functies zijn bijvoorbeeld: 

  • Activiteiten plannen
  • Emoties onder controle houden
  • Concentratie 
  • Motivatie

Wanneer een kind deze functies minder ontwikkeld, ontwikkeld een kind zich in het geheel anders. Het beste voor het gezin met schulden is om hulp te zoeken voordat de problemen nog veel groter worden. Bekend is dat 10% van de Nederlandse gezinnen kampt met uitzichtloze schulden. 

Vrij zijn

Wil je er alles aan doen om jou (en je eventuele gezin) te verlossen van de hoge schulden en wil je eindelijk weer vrij zijn van geldzorgen? Wil jij niet jouw hele verdere leven zorgen hoeven te maken over rekeningen, schuldeisers en deurwaarders?

Neem nu contact op met RIES | BEWIND en kijk hoe jij geholpen kan worden. Wanneer jij weet dat jouw financiën door een professional geregeld worden, dan is de kans ontzettend groot dat jij en je eventuele gezin binnen no time weer heerlijk slaapt en financiële rust aan je hoofd hebt. Hoe eerder je contact opneemt, des te eerder jouw problemen worden opgelost

En natuurlijk zijn de problemen niet de eerste maand direct opgelost, dat snap je zelf natuurlijk ook wel, maar je moet ergens beginnen. Dus laat dat 'ergens' dan nu en hier zijn!! 

Veelgestelde vragen

Hoeveel Nederlanders hebben geen spaargeld

het is berekend dat 5 miljoen Nederlanders geen spaargeld hebben. Dit houdt in dat zij geen tegenslagen kunnen opvangen wanneer bijvoorbeeld de koelkast kapot gaat. Ook kunnen zij niet investeren in zaken voor de toekomst. Ongeveer 500.000 mensen in Nederland hebben zeer problematische schulden. 

Hoeveel mensen staan er onder bewind

Er zijn twee soorten bewind. Zo heb je de WSNP bewindvoerder die iedereen die in de WSNP wordt toegelaten krijgt toegewezen door de rechtbank. Maar er is ook een beschermingsbewindvoerder. Deze bewindvoerder wordt ook door de rechtbank, maar dan op eigen verzoek van de persoon die onder bewind gesteld wil worden. Bijvoorbeeld in verband met te hoge schulden maar waarvoor geen WSNP is aangevraagd of is uitgesproken. In totaal staan er in Nederland ruim 260.000 mensen onder bewind.

Is bewind altijd nodig

Nee! Bij RIES | BEWIND wordt er altijd naar de persoon en de situatie gekeken. Wanneer iemand met coaching meer geholpen is dan met bewind, dan zal dit altijd de voorkeur hebben. Pas wanneer het echt niet anders kan of de persoon in kwestie toch de voorkeur heeft voor onderbewindstelling, dan wordt dit uiteraard geregeld door RIES | BEWIND.

Hoe lang duurt bewind

Hoe lang bewind duurt is afhankelijk van de persoon en de situatie. Je kunt je voorstellen dat iemand die aan dementie lijdt, niet meer zonder bewind zal kunnen. Maar wanneer je je onder bewind laat stellen, kun je er ook weer vanaf. Het is natuurlijk wel zo dat bewind met een reden aangevraagd wordt. Het is dan ook wel belangrijk dat we aan de rechter kunnen laten zien dat de problemen opgelost zijn en dat je weer helemaal zelf voor je financiën kunt gaan zorgen. Vaak gebeurt het dat er nog een vastgestelde korte periode van coaching aan vast gekoppeld wordt, zodat je niet direct weer in het diepe gegooid wordt. 

Waar zit RIES | BEWIND gevestigd

RIES | BEWIND zit gevestigd in gemeente de Wolden in Drenthe, maar iedereen uit heel Nederland kan bij RIES | BEWIND terecht. Zo heeft RIES | BEWIND geen wachtlijst en wordt er altijd binnen 24 uur contact met je opgenomen. Bel of mail voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.